جک بازویی
جک بازویی یکی دیگر از پرطرفدارترین جک های برقی مخصوص درب پارکینگ است.
کارایی بالای این جک، مقاوم بودنش و امکان نصب و اجرای آن بر روی هر نوع درب پارکینگی باعث شده که جزو یکی از متداول ترین جک های موجود در بازار مصرف به شمار بیاید.
به طور کلی انواع جک های برقی و همچنین جک بازویی جهت سهولت در رفت و آمد و رفاه افراد در سرمای زمستان و گرمای تابستان تولید شده است.
لازم به یادآوری است در صورتی که درب پارکینگ شما قدیمی و از نوع لولایی است و کاملاً تراز و روان است ، قابلیت نصب انواع جک بازویی بر روی آن را دارد.
شما با خرید و نصب یک جفت جک بازویی مناسب برای درب پارکینگ منازل خود می توانید از باز و بسته کردن درب سنگین پارکینگ در سرما و گرما خود را خلاص کنید و به راحتی با فشار یک دکمه در ریموت کنترل جک، دستور باز و بسته شدن درب پارکینگ را بدهید و به این ترتیب از خطر سرقت خودرو خود نیز در زمان های پیاده شدن از آن جهت باز و بسته کردن درب امنیت پیدا کنید.
البته عمر استفاده از این جک ها در ایران به بیش از 15سال نمی رسد و می توان گفت این جک ها تقریباً جدید و تازه وارد در ایران هستند.
آیا جک بازویی فضای زیادی را اشغال می کند؟
نکته ای که در مورد جک های بازویی وجود دارد، این است که جک بازویی نسبت به جک های کشویی فضای بیشتری را اشغال می کند و این خصوصیت موجب می شود تا بیشتر مناسب ویلاها و درب های حیاط بزرگ باشد که فضای بیشتری برای باز و بسته شدن درب در اختیار دارند.
گفتنی است به واسطه چشمی هایی که در جک بازویی پیاده سازی شده است، زمانی که درب در حال باز و بسته شدن است، اگر مانعی وجود داشته باشد جک بازویی آن را تشخیص می دهد و از اصابت در به مانع جلوگیری می نماید.
بدیهی است این نوع جک های برقی که به وسیله انرژی الکتریکی و برق کار می کنند، در صورت قطعی برق از کار می افتند و شما بایستی درب را به صورت دستی باز و بسته کنید.
انواع گوناگون جک بازویی
لازم به ذکر است هر پکیج کامل جک برقی شامل 5 قطعه است که عبارتند از دو عدد بازو، یک عدد مرکز کنترل و یا تابلو فرمان، فلاشر، یک جفت چشمی الکترونیکی و دو عدد ریموت فابریک.
حالا در مبحث تقسیم بندی انواع گوناگون جک های بازویی باید بگوییم که این نوع جک ها از لحاظ نوع کارایی و عملکرد به سه مدل زیر تقسیم بندی می شوند:
جک بازویی هیدرولیکی
جک هیدرولیکی با روغنی که در داخل آن است کار می کند. این نوع جک برای رفت و آمد های بسیار بالا و وزن زیاد مناسب است. یکی دیگر از ویژگی های قابل توجه این نوع از جک بازویی ها در این است که در همه نوع دما کار می کنند و از فعالیت باز نمی مانند و کاملاً برخلاف بقیه مدل جک ها که ممکن است در دمای پایین از کار بیوفتند. این نوع جک فقط مدل ۲۲۰ ولت دارد.
جک بازویی الکترومانیکی
این نوع از جک ها بر پایه برق کار می کنند و شامل دو نوع ۲۲۰ ولت و ۲۴ ولت می باشند. اما برای تردد محدودیت دارند و بهتر است برای ساختمان هایی که تعداد واحد های آن کم است و حداقل به 20 واحد می رسد استفاده شود.
در نوع ۲۲۰ ولت آن از یو پی اس استفاده شده است که در هنگام قطعی برق می توان آن را وصل نمود. در نوع ۲۴ ولت امکان شارژ وجود دارد که در زمان قطعی برق هم کارایی دارد.
جک پارکینگ بازویی ماکسیم 300 و جک پارکینگ بازویی ماکسیم 400 از این نوع جک هستند.
جک بازویی پنوماتیک
مکانیسم عملکرد این نوع جک ها با باد است و تکنولوژی آن بسیار قدیمی است. بنابراین جای خود را به جک های دیگر داده و تقریباً می توان گفت از میدان رقابت خارج شده اند.
در مورد درب های لولایی، جک های بازویی موجود در بازار برای به دو نوع تقسیم می شوند:
جک های الکترومکانیکی: این نوع جک ها برای درب های سبک و با کم عرض ساخته شده اند. در نتیجه مناسب ساختمان هایی هستند که در آنها تردد کمتر است.
جک های هیدرولیکی: این نوع جک بازویی درب پارکینگ به وسیله فشار روغن کار می کنند و کاملاً برعکس جک های الکترومکانیکی برای درب های سنگین و با عرض زیاد مناسب هستند. محدودیت تردد ندارند و در این نوع جک برای امنیت بیشتر و کیپ شدن لنگه های درب می توان از قفل برقی هم استفاده کرد.
البته جک های بازویی از نقطه نظرات اجزای تشکیل دهنده دیگر نیز به اقسام متفاوتی تقسیم بندی می شوند. مثلاً از لحاظ جنس چرخ دنده ها به سه نوع 1- فولادی. 2- پلاستیک فشرده و 3- برنجی طبقه بندی می شوند. از لحاظ زاویه بازشوی درب بر دو نوع ۱۰۰ درجه و ۱۲۰ درجه هستند و از لحاظ ولتاژ مصرفی به دو نوع ۲۲۰ ولت و ۲۴ ولت تقسیم بندی می گردند.
همچنین این جک ها نوع متفاوت خلاص کن های جک را دارند و یک خروجی برای نصب قفل برقی نیز درون آن ها تعبیه شده است و در صورت عدم استفاده از ریموت مجهز به تایمر باز و بسته شدن درب نیز هستند.
جک های بازویی الکتروهیدرولیکی گزینه مناسب برای درب های سنگین تا طول ۷ متر مانند درب گاراژ، ویلا و مجتمع های مسکونی با تردد بالا می باشند. در ضمن نباید فراموش کرد که در انتخاب جک برقی مخصوصاً برای درب های سنگین در محیط های باز باغ و ویلا حتماً فشار جانبی باد وارد شده بر درب را هم بایستی در نظر گرفت. البته در صورت مشاوره با کارشناسان ماهر و باتجربه نصب و اجرای جک پارکینگ این موارد به صورت روتین در نظر گرفته خواهد شد.
موارد تاثیر گذار در انتخاب جک بازویی
یکی از عواملی که در انتخاب نوع جک درب بازویی پارکینگ تاثیرگذار است، وزن درب است. در واقع باید جکی انتخاب کنید که گشتاور تولیدی مناسب جهت حرکت دادن وزن درب شما را داشته باشد. گشتاور هر جک بازویی جزء مشخصات فنی آن است که در کاتالوگ مربوط به هر جک مقدار آن ذکر شده است.
با استفاده از فرمول زیر میتوانید حداقل گشتاور مورد نیاز را بدست آورید. لازم به ذکر است اگر لنگههای درب وزن نامتقارن داشته باشند، باید وزن لنگه سنگینتر را در فرمول زیر قرار دهید.
وزن هر لنگه درب (کیلوگرم) × ۱۰ = حداقل گشتاور هر بازوی جک پارکینگی (نیوتن/ متر)
نکته قابل توجه دیگر این است که بسیاری از مردم به اشتباه فکر میکنند که هر چقدر جک پارکینگ با کورس حرکتی بیشتری داشته باشد، انتخاب بهتری است. در صورتی که انتخاب جک پارکینگ با کورس بیشتر دو ایراد اساسی دارد:
1- سرعت جکهای کورس بلند کمتر است.
2- قیمت جکهای کورس بلند بیشتر است.
یکی دیگر از عوامل موثر در انتخاب جک برقی حداکثر تعداد باز و بسته شدن آن درب در طول شبانه روز است. معمولاً شرکتهای وارد کننده جک یک عدد به عنوان چرخه کاری (duty-cycle) ذکر میکنند که با کمک آن میتوان حداکثر تعداد باز و بسته شدن درب را در ساعت بدست آورد. به صورت میانگین حدود یک دقیقه زمان لازم است تا یک جک برقی باز شود، خودرو عبور کند و سپس بسته شود. لذا طبق فرمول زیر میتوان حداکثر تعداد تردد آن جک را محاسبه نمود:
حداکثر تعداد تردد مورد نیاز در ساعت (عدد) × 1.67 = حداقل چرخه کاری جک duty-cycle (%)